Fizibilite Raporu Nedir?

Yatırım planlaması yapan her kurumun bilmek istediği hatta kesinleştirmeye çalıştığı konu projenin yapılabilir olup olmadığıdır. Bunu belirlemek için kullanılabilecek en gerçekçi format fizibilite raporudur. Fizibilite raporu, birden fazla farklı bölümden oluşan, bu zamana kadar gerçekleşen mali ve mali olmayan verileri baz alarak, gerçekçi bir yaklaşımla gelecekle ilgili varsayımlarda bulunmaktır.

Fizibilite Raporuna Neden İhtiyaç Duyarız?

Dünyada ve ülkemizdeki yapılan ve başarısızlıkla sonuçlana projelere bakıldığında, başarısızlığın en önemli sebebi yetersiz veya hiç yapılmamış ön araştırmalardan kaynaklanmaktadır. Proje sahiplerinin bir kısmı, yıllardır sektör içinde bulundukları için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını düşünürler. Zaten bildikleri şeyler rakamlara ve yazıya dökmenin gereksiz olduğuna inanırlar. Oysa bildiğimizi varsaydıklarımız çoğu zaman gerçekte olandan çok farklıdır.

Yatırımı, gelir elde etmek ve/veya mevcut gelirlerimizi daha da artırmak için yaparız. Buradaki en önemli koşul gelirdir. Gelir elde edemeyeceğimizi düşündüğümüz bir yatırımı yapmayız. Peki gelecekte elde etmeyi düşündüğümüz bir geliri nasıl tahmin edebiliriz. Bu sorunun cevabı fizibilite raporu ile buluruz. Fizibilite raporu ile yatırım ile elde edilecek gelir tahmin ederiz. Bunu gerçekçi varsayımlara ve matematiksel hesaplamalara göre yaparız. Rapor sonucunda oluşacak sonuca göre yatırım yapıp yapmamaya karar veririz.

Fizibilite Raporunun Olmazsa Olmazı Nedir?

“Gerçekçi bir yaklaşım” fizibilite raporunun en önemli koşuludur.

Çünkü raporun sonucuna göre yatırım kararı verilecek ve proje gerçeğe dönüşecektir. Burada yapılacak yanlış varsayımlar ve hesaplamalar bizleri hatalı bir sonuca götürecektir. Bu hatalı sonuç ise ancak proje uygulanmaya başladıktan sonra anlaşılacaktır. Bu noktadan sonra önümüze iki seçenek çıkar:

  1. Projeyi kurtarmak için ilave kaynak aktarılması,
  2. Projeden vazgeçilmesi..

Her iki seçenekte de maliyet artışı ile karşılaşılmaktadır. İlk seçenekte ilave kaynak aktarılması (borçlanma veya başka yatırımların durdurulması) ile ikinci seçenekte ise projeden vazgeçilmesi ile batık maliyet ortaya çıkacaktır..

Fizibilite Raporu Neleri İçerir?

1. Sektör araştırmasını,
2. Teknik araştırmayı,
3. Pazar araştırmasını,
4. Finansal araştırma,
5. Çevresel ve sosyal etki analizini içerir.

Bütün bu çalışmalardan sonra oluşacak rapor, hem proje sahibi firmanın hem de projeye yatırım yapacak finansörlerin kararları sağlam bir yapı üzerine inşa etmesine yardım edecektir.

Fizibilite Raporunu Nasıl Hazırlıyoruz?

Fizibilite raporu her bir proje için özgün olarak hazırlanır. Çünkü her projenin girdileri, üretim süreçleri, pazar hedefi ve rekabet koşulları farklıdır. Standart bir yaklaşımı sürdürmek projenin gerçek durumunu ortaya çıkarmayacaktır. Bu nedenle ya kabul edilecek proje red yada red edilecek proje kabul edilecektir.

SD Kurumsal Danışmanlık olarak fizibilite raporunu sizlerle birlikte oluşturuyoruz. Sizlerin projeden beklentileriniz, hedefleriniz ve projenin genel gidişatı ile ilgili görüşleriniz bizler için çok değerli. Raporun her aşamasında birlikte çalışarak yapacağımız geri bildirimlerle:
  • Gerçekçi
  • Ayakları Yere Basan
  • Matematiksel Hesaplamalara Dayanan
  • Detaylı bir fizibilite raporunu oluşturuyoruz.

Fizibilite raporu sadece gelecekle ilgili değildir.

Yatırımlarınızı mevcut başarılarınıza, yaratmış olduğunuz değerlere güvenerek yaparsınız.

Gelecekte yapmayı planladığınız yatırımlarda beklediğiniz dönüşleri alamazsanız; bugüne kadar oluşturduğunuz değerlerinizi de kaybedebilirsiniz.

mevcudunuzu kaybetmeden gelecek yatırımlarınızı güven içinde yapmanızda hep yanınızdayız.