Risk Nedir?
Risk, bir olayın gerçekleşme ve belirlenen hedeflerin başarılmasını olumsuz olarak etkileme olasılığıdır. Risk, bir örgütün stratejisini ve hedeflerini etkiler. Kurumların karşı karşıya olduğu riskleri 4 ana sınıfta toplayabiliriz.
- Stratejik Riskler
- Operasyonel Riskler
- Raporlama Riskleri
- Uygunluk Riski
Risk Yönetimi Nedir?
Kurumlar belirsizlikler ile karşı karşıyadır. Belirsizlikler, riskleri ve fırsatları bir arada içerir. Risk yönetimi ise risklerin belirlenmesi, önlem alınması ve fırsatların değerlendirilmesini sağlar.
Kurumsal Risk Yönetimi Nedir?
KRY, kurumun hedeflerini gerçekleştirmek üzere makul güvence sağlamak amacıyla potansiyel olay veya durumları belirleme, değerlendirme, yönetme ve kontrol etme sürecidir (IIA terimler sözlüğü). Ülkemizde son yıllarda bilinirliği ve kullanımı artan kurumsal risk yönetimi, kurumların uzun çalışmalar sonucu belirlemiş oldukları hedeflerine ulaşılmasında çok önemli bir kavram haline gelmiştir.
Kurumsal risk yönetimi ile bütün risklerinizi bertaraf edemezsiniz. Ancak onları size en az zarar verecek şekilde yönetebilirsiniz. Riski yönetmek, önünüze çıkabilecek engelleri tespit ederek faaliyetlerinizi daha verimli yönetmenizi sağlar. Kurum olarak belirlemiş olduğunuz hedeflere ulaşmanızda hem zaman hemde maliyet tasarrufu sağlar.
Kurumsal Risk Yönetiminin Faydaları Nelerdir?
- Kurum hedeflerine ulaşılmasında ortaya çıkabilecek riskleri tanımlamaya ve makul düzeye indirmeye yardımcı olur,
- Temel riskler ve bu risklerin doğuracağı sonuçlar daha iyi anlaşılır ve kavranır,
- Kurumsallaşma yönünde kuruma değer katar,
- Daha az sürpriz veya daha az krizle karşılaşılmasına olanak sağlar,
- Karar verme sürecinde geleceğe görme açısından yol gösterir,
- Yasa ve düzenlemelere uyum sağlar,
- İşletmenin ömrünü uzatır,
- Kaynakların etkin kullanılmasına olanak sağlar.
Kurumsal Risk Yönetiminin Bileşenleri Nelerdir?
Treadway Komisyonunu Destekleyen Kuruluşlar Komitesi (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission) COSO tarafından hazırlanan KRY çerçevesi, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede tercih edilmektedir. COSO KRY 5 ana bileşenden oluşmaktadır.
COSO bileşenlerinin etkin bir şekilde kurulduğu, her aşamasının doğru ve kademeli bir şekilde uygulandığı bir kurumsal risk yönetimi sisteminde, işletme faaliyetleri etkin bir şekilde gerçekleşecek, finansal bilgiler doğru ve güvenilir bir şekilde raporlanacak ve sonuç olarak kurumsallaşma yönünde işletmeye değer katacaktır.
Kurumsal Risk Yönetiminin Başarısı Neye Bağlıdır?
Kurumsal Risk Yönetiminden başarı elde etmenin ilk ve en önemli koşulu bütüncül yaklaşımdır. Kurumda yer alan bütün süreçlerin (satın alma, üretim, finansal ve insan kaynakları süreci vb.) birlikte ele alınmalıdır. Çünkü bütün süreçler birbirine bağlantılıdır. Her bir süreçte birden fazla departmanda yer alan çalışanlar yer alır. Bu nedenle, kurum çapımında gerçekleştirilecek bir KRY sürecine, belirlenmiş bir sistematik çerçevesinde bütün departman yöneticileri yer almalıdır. Ancak bu şekilde kurumun karşılaştığı risklerin tespiti en geniş çerçevede belirlenmiş olur.
Peki Biz Ne Yapıyoruz?
SD Kurumsal Danışmanlık olarak, COSO KRY çerçevesini baz alarak, bütün süreç sahiplerinin yer aldığı bir sistem ile kurumu risklere karşı daha hazır, daha sağlam, riskleri yaşayan değil yürüten bir yapı haline getirmeyi hedeflemekteyiz.
SD Kurumsal Danışmanlık olarak mevcudunuzu kaybetmeden gelecek yatırımlarınızı güven içinde yapmanızda hep yanınızdayız.